NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

REKAİK

<< 3011 >>

11- Değeri ihmal Edilen iki Nimet

 

[-: 11800 :-] ibn Abbas, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İnsanların çoğu şu iki nimet(in değeri) konusunda aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit" buyurduğunu nakleder.

 

Tuhfe: 5666

 

Diğer tahric: Buhari (6412); İbn Mace (4170); Tirmizi (2304); Ahmed, Müsned(2340).

 

 

 

[-: 11801 :-] ibn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yüce Allah'tan bildiriyor: "Yüce Allah şöyle buyurur: «Şüphesiz ki Rabbiniz merhamet sahibidir. Bir kimse bir iyilik yapmaya niyetlenir de yapamazsa, Allah kendi katında o kimse için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer o iyiliği yaparsa on iyilik sevabı yazar ve bu sevabı yedi yüze ve daha fazlasına kadar çıkarır. Kim bir kötülük yapmaya niyetlenir de sonra vazgeçerse, Allah onun için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer kötü işi yaparsa, Allah o kimse için bir günah yazar veya Allah o günahı da siler. Bütün bunlara rağmen Allah'a karşı, ancak kendisini helak etmek isteyen helak olur.»"

 

Tuhfe: 6318

7623'te geçmişti.

 

 

 

[-: 11802 :-] Safvan b. Muhriz anlatıyor: Ben, ibn Ömer ile yürürken bir adam gelip: ''Ey ibn Ömer! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in fısıltı hakkında ne dediğini duydun?" diye sordu. Abdullah b. Ömer şu cevabı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in fısıltı hakkında: ''Kıyamet günü mümin Rabbine o kadar yaklaşır ki, Yüce Allah üzerine örtüsünü indirir (sırlarını başkalarından gizler). Sonra ona bütün günahlarını söyler ve kul o günahları ikrar eder. Rabbi, (ona günahlarını itiraf ettirirken) «Şunu işlediğini (sen) biliyor musun?» diye sorar. Mümin de: «Ey Rabbim! Biliyorum» der. Yüce Allah, yine: «Biliyor musun?» diye sorunca, kul: «Ey Rabbim! Biliyorum» der Nihayet müminin işlediği günahlar hakkındaki itirafları Allah'ın dilediği miktara ulaşınca Allah ona: «Şüphesiz ben senin işlediğin günahları (dünyada) senin için örttüm. Bu gün de senin için o günahlarını mağfiret ediyorum» buyurur. Sonra sevaplarının bulunduğu defteri kendisine verilir. Kafirlere gelince ise Rableri, mahlukatın huzurunda onlara şöyle seslenir: «Şunlar Rablerine karşı yalan söyleyenlerdir. Haberiniz olsun. Allah'ın Ianeti zalimlerin üzerinedir» (Hud lS)" buyurduğunu işittim.

 

Tuhfe: 7096

11178'de tahrici geçmişti.